Прясно зеле с ребърца в гювеч
Необходими са ви:
400 гр. свински ребра
2 малки зелки
3 моркова
3 домата
1 ч.л.джоджен
1-2 ч.л. чубрица
1/2 връзка целина
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
сол
черен пипер
червен пипер
зехтин
Първата стъпка е овкусяването на ребрата- поставяте в купа, поръсвате с ччерен, червен пипер, сол, чубричка и зехтин. Омесвате месото хубаво. Престоява в хладилник около час, но не е фатално, ако не ви стигне времето и ги извадите преждевременно.
Втората стъпка е нарязването на зелките на тънки ивички,след което го намачквате. Доматките се нарязват на кубчета, а морковите на полумесеци или кръгчета.
Фурната НЕ СЕ загрява предварително, защото гювечът ще се спука.
В намазнен гювеч добавяте нарязаните продукти- зеле, доматки, морковки. Овкусявате с пресовано чесънче, джоджен, чубричка, наситнени целина и магданоз и не на последно място сол, черен и 1 ч.л. червен пипер. Добавяте ребрата. Нареждате месцето- кое отгоре, кое отдолу- по ваше предпочитание, аз обичам ребърцата да са по- хрупкави, затова едната част от месото нареждам отгоре, а останалата по- навътре.
Печете 120 минути с похлупак.
Първите 60 минути печете на 180 градуса, а вторите на 160.
След като минат 120 минути махате капака и запичате още 15 минути, ако смятате, че гозбата има нужда. Целта е ястието да се запече и месото да образува хрупкава коричка.
Не забрявайте, че зелето се готви и след като изключите фурната, заради нагорещения глинен съд, който задържа топлината.
Разкошотийка :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар